"Szeged 2020" falinaptár

A “Szeged 2020” falinaptárról röviden

Az elmúlt hat évhez hasonlóan idén is megjelenik a nagy sikernek örvendő Szeged naptársorozat jövő évi kiadása, a “SZEGED 2020” falinaptár, Papdi Balázs szegedi fotográfus képeiből összeállítva. Vegyesen szerepelnek benne Szeged ikonikus épületei (Dóm, Zsinagóga, Szent István téri víztorony, Vasútállomás, Városháza, Dorozsmai-szélmalom) mellett eldugottabb részletek (püspökség udvara) és ritkán látott magaslati nézőpontok (pl. a Novotel és a rókusi telefontorony tetejéről), és természetesen a Szeged arculatához elválaszthatatlanul hozzátartozó sárga villamosok sem maradhattak ki.
 

Formátum és méret

A falinaptár ezúttal is a törzsvásárlók által már jól ismert formátumban és méretben fog megjelenni, azaz strapabíró, jó minőségű 200 grammos matt fényű papíron, falra akasztott állapotban 30 x 60 cm-es méretben (összecsukva 30 x 30 cm), középen műanyag spirállal ellátva, felül pedig lyukkal a felakasztás miatt. Az oldal alján található látványterveken a falra akasztott állapot látható, a hónapoknál szereplő 2-2 képpel (összesen tehát 24 db fotó szerepel benne, plusz a borító).

Rendelés és vásárlás

A naptár mostantól kezdve előrendelhető, fizikailag elkészülni pedig várhatóan november végéig fognak (a nyomdai munkák elhúzódásától függően), így karácsonyi ajándéknak is kiváló. Fontos tudnivaló, hogy alapvetően  rendelt mennyiségben fognak készülni, ezért az előrendelésnek kiemelt jelentősége van. A rendelést leadni a Facebook profillal rendelkezőknek a PapdiBalázsFotó Facebook oldalamon lehet privát üzenetben (nem keverendő a személyes FB profilommal), a Facebook profillal nem rendelkezők számára pedig a balazspapdi@yahoo.com email címen.

A naptár elkészülte után a szintén jól bevált módon lehet hozzájutni, azaz a szegedi lakosok tavalyi esztendőhöz hasonlóan elsődlegesen a belvárosban található Somogyi utcai Folk Art Népművészeti boltban vásárolhatják majd meg az előzetesen megrendelt példányokat, ill. bizonyos esetekben a tőlem történő személyes átvétel is megoldható lesz. A nem szegedieknek vagy a külföldön élőknek pedig postázni fogom tudni a naptárt, nagy méretű, 35 x 35 cm-es légpárnás védőborítékban, a sérülések elkerülése miatt. A pontos darabszámot illetve az átvételi módot is a rendelésnél érdemes jelezni. Akik karácsonyra, vagy karácsonyi ajándéknak szeretnék, azok még az ünnepek előtt biztosan kézhez fogják kapni.

A falinaptár pontos ára

A falinaptár ára a tavalyi árhoz képest (3800 Ft), minimálisan emelkedett, azaz 4000 Ft, plusz az esetleges postaköltség (ez utóbbi már tartalmazza a védőcsomagolás árát is). Fizetni nem kell előre, elég akkor, amikor rendben megérkezett a csomag (átutalással, vagy esetleg postai csekken).

A naptárban szereplő képek listája és rövid leírása

JanuárNagy kép: Téli fénysugarak zúzmarás fákkal a Dóm téri Somogyi Könyvtárnál. – Kis kép: Téli látkép a Novotel Hotel tetejéről, a kiskörúton haladó villamossal, a távolban pedig a Rókusi-templommal.
FebruárNagy kép: A Szent István téri víztorony téli látképe a Lechner térről. – Kis kép: Téli alkony a szegedi Tisza-parton, hattyúkkal.
MárciusNagy kép: Tulipánok az Aradi Vértanúk terén, a Hősök-kapujával. – Kis kép: Tavaszi vadvirágok a Tisza-parton, a híd és a Dóm látképével.
ÁprilisNagy kép: Tavaszi esti látkép a rakpart szintjét éppen elérő, áradó Tiszával. – Kis kép: Festett húsvéti tojások az Alsóvárosi Ferences-templomnál.
MájusNagy kép: Nosztalgiavillamos az esti Indóház téren, a Nagyállomás előtt. – Kis kép: Belvárosi látkép a rókusi telefontorony tetejéről.
JúniusMagy kép: Virágágyásból kirakott “SZEGED” felirat a Városháza előtt. – Kis kép: A híres szögedi papucs a Reök-palota előtt.
JúliusNagy kép: Napnyugta előtti látkép a szeged-szőregi rózsaföldeken. – Kis kép: Nyári késő délutáni fények a Színháznál, a távolban a Városháza tornya.
AugusztusNagy kép: Előtérben a Tisza című szobor nőalakja, a háttérben az óriáskerék a túlparton, azaz a Partfürdőn. – Kis kép: Nyári alkony a frissen vitorlát kapott Dorozsmai-szélmalomnál.
SzeptemberNagy kép: Hőlégballonverseny Szeged felett, a szeptemberi napkelte fényeiben. – Kis kép: Őszi hangulat a szegedi zsinagógánál.
Október Nagy kép: Vadszőlő októberi színekben a szegedi püspökség udvarán. – Kis kép: Hőlégballonok a zsinagóga tornyával.
NovemberNagy kép: Novemberi hangulat a Széchenyi térről. – Kis kép: Őszi látkép az újszegedi ártéri erdőből, a szegedi Dómmal.
DecemberNagy kép: Szeged város karácsonyfája a Klauzál tér és a Kárász utca találkozásánál. – Kis kép: Téli alkony utáni látkép Szeged tornyaival és az adventi óriáskerékkel, a Szent István téri víztoronyból.
 
 
Végezetül pedig jöjjön a 2020-as Szeged falinaptár 12 hónapjának (plusz a borítónak és a hátlapnak) a látványterve, falra akasztott (azaz 30 x 60 cm-es) állapotban, mind a 24 db fotóval. Fontos tudnivaló, hogy ezeken a mintákon a középen lévő spirál nem látható, illetve a naptár “napos” része még nem a 2020-as évre aktualizált, jelen esetben az általános kinézeten, és a benne szereplő fotókon van a hangsúly.

 

Végül pedig jöjjön a borító és a hátlap.