A szegedi szecesszió remekművei II.: az Ungár-Mayer-palota

A nemrég indult sorozatban Szeged leghíresebb szecessziós épületeit mutatom be a fotóimon keresztül. A második cikkben a Kárász utca és Somogyi utca sarkán (Dugonics tér)  álló Ungár-Mayer-palota kerül bemutatásra.

A Magyar Ede által tervezett, háromemeletes, sarki bérház a késői szecesszió historizmushoz visszatérő stílusában épült 1910-11 között. A bonyolult erkélyrendszerrel tagolt, gazdagon díszített utcai homlokzatokat hatalmas, kupolaszerű kettős saroktorony fogja össze, mely lágy íveivel, díszítettségével városképileg meghatározó jelentőségű. A földszint vasbeton-szerkezetű üzlethelyiségeit nagyvonalú, a modern építészetet előlegező kialakítás jellemzi. A stukkókkal, kovácsoltvas korlátokkal és -díszítőelemekkel kialakított lépcsőház, valamint az egyik üzlethelyiség mennyezetét borító festett stukkódísz a szecesszió magas színvonalú épületdíszítő művészetéről tanúskodik.

Fotók: Papdi Balázs

Szöveg: http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/11803

A cikkben, és a SzegediFotók.hu oldalon szereplő képek bármelyike megvásárolható, akár faliképnek, akár bármilyen más célra. A képek szerzői jogvédelem alatt állanak.

További fotók: PapdiBalazsFotó Facebook oldalon

Kapcsolódó cikkek