A szegedi Szent István téri víztorony, ami több mint egy víztorony

A Szent István téri Víztoronyról

Valljuk meg őszintén, az átlag víztornyok általában nem szoktak a figyelem és az érdeklődés középpontjában lenni, nap mint nap megyünk el 1-1 ilyen jellegtelen épület mellett. A szegedi Szent István téri víztorony azonban sokkal több, mint egy átlagos víztorony, hiszen az ipari-szolgáltatási funkciója mellett egyúttal fontos kulturális és turisztikai tér, országos viszonylatban is jegyzett ipari műemlék, dekoratív megjelenésével a város egyik dísze.

Mivel hosszú évek óta a szegedi Víz Világnapi (március 22.) rendezvényeknek is központi helyszínéül szolgál, a mai nap apropóján szedtem össze pár fontosabb tudnivalót és néhány kedves képemet a “Öreg Hölgy” becenévre hallgató víztoronyról.

Országos jelentőségű műemléki mivoltát annak köszönheti, hogy ez Magyarország első vasbetonból készült épülete, ami 1904-ben készült el Zielinski Szilárd tervei alapján. Magán viseli az időszak kedvelt irányzatának, a szecessziónak is a jegyeit, nem csak kívül, hanem belül is, erről magunk is meggyőződhetünk a toronymászás közben, a belvárosi paloták lépcsőházait megszégyenítő növényi motívumokat tartalmazó lépcsőkorlátba kapaszkodva.

Nem sokkal a 100. születésnapja után, 2006-ban fejeződött be a torony (és körülötte a Szent István tér) teljes körű felújítása, ezután fokozatosan a turizmus szolgálatába is lett állítva. Az évi 1-2 nyílt nap (ilyen pl a mostani Víz Világnapja) kivételével meghatározott időpontokban belépődíj ellenében látogatható, és az állandó kiállítások mellett megtekinthető a Szeged belvárosára nyíló egyedi panoráma is, mivel a Dóm tornya után ez a város második legmagasabb nyilvános kilátópontja.

A két állandó kiállítás (“A szikvíz története” és “A fizika története” című kiállítások) mellett rendszeresen rendeznek itt időszaki fotókiállításokat és más tárlatokat is, az emeleti lépcsőfordulókban elhelyezett tablókon.

Most pedig jöjjenek a fotók, előbb kívül, aztán belül, végül a kilátás.

A SZENT ISTVÁN TÉR ÉS A VÍZTORONY

A víztoronyban

KILÁTÁS A VÍZTORONY TETEJÉRŐL

Fotók és szöveg: Papdi Balázs

 

A cikkben, és a SzegediFotók.hu oldalon szereplő képek bármelyike megvásárolható, akár faliképnek, akár bármilyen más célra. A képek szerzői jogvédelem alatt állanak.

Kapcsolódó cikkek